logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
02jul 2015

Laatste 'uitverhuizers' in wijk Bevershoek

Dinsdag 30 juni 2015 was het zover: Mevrouw Van Hengel-Verdonk was de allerlaatste 'uitverhuizer' in het ’s-Gravendeelse herstructureringsgebied in de wijk Bevershoek. De rij woningen waarin zij woonde zijn de laatste huurwoningen die in deze naoorlogse wijk gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Alle reden voor HW Wonen om even stil te staan bij deze 'mijlpaal' voor wat betreft de herstructurering van de wijk 'Bevershoek'.

De historie van de grootschalige herstructurering van de wijk gaat terug naar het jaar 2005, toen de voormalige Christelijke Woningstichting ’s-Gravendeel (één van de rechtsvoorgangers van HW Wonen) met het plan kwam om het naoorlogse bezit in dit deel van ’s-Gravendeel te herstructureren. Dit zou een grote opwaardering van de wijk betekenen. Hierna volgde een periode waarin van 2006 volop overleg werd gevoerd met de zittende bewoners, vertegenwoordigd in de bewonerscommissie en de toenmalige gemeente 's-Gravendeel. Fase 1A, het eerste deel van de herstructurering van de wijk Bevershoek werd ruim vijf jaar geleden afgerond, met de oplevering van het eerste appartementencomplex in de Oranjestraat in de koopsector. De verouderde, in 1954 gebouwde flats in deze straat zijn vervangen. (Destijds de eerste 'hoogbouw' in het dorp). Sindsdien vorderde de herstructurering van de wijk Bevershoek gestaag. Het ging hierbij niet alleen om nieuwbouw, want er werden ook een aantal woningen aan de buitenzijde opgeknapt en te koop aangeboden als zogenaamde kluswoning. (Onder andere twee blokken met rijtjeshuizen in de Wilhelminastraat.)

Groot project voor Binnenmaas
De wijk Bevershoek in 's-Gravendeel, in de volksmond ook wel de Oranjewijk of 'De Nest' genoemd, is een wijk die grotendeels gebouwd werd na de Watersnoodramp van 1953. In die periode moest er flink gebouwd worden om de groeiende woningnood het hoofd te kunnen bieden. Maar na een halve eeuw voldeden veel woningen uit die jaren niet meer aan de hedendaagse eisen voor bijvoorbeeld beschikbare woonruimte. Tijdens de herstructurering van de wijk werd er ook gekeken naar het realiseren van extra parkeerruimte.

Laatste sleutel voor laatste bouwfase
De sloop van de woningen in de Groene Kruisstraat markeert het begin van de laatste bouwfase. Daarom wilde HW Wonen daar graag bij stil staan. Als laatste 'uitverhuizer' werd mevrouw Van Hengel-Verdonk, die 48 jaar met veel plezier in deze straat heeft gewoond, in het zonnetje gezet. Zij ontving uit handen van Gerda Huiskamp van HW Wonen een fraaie bos bloemen en een foto op posterformaat: een historische zwart-wit opname gemaakt in 1965 van een rijtje woningen in de Groene Kruisstraat. Hierop staat ook de woning van mevrouw Van Hengel-Verdonk. In Partycentrum Concordia werden alle genodigden vervolgens getrakteerd op koffie met een stuk taart en later ook nog een hapje en een drankje.



Deel dit bericht met je vrienden!