logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'College Binnenmaas wil vrijstelling legesverordening voor verenigingen en stichtingen'
29okt 2015

College Binnenmaas wil vrijstelling legesverordening voor verenigingen en stichtingen

Het college van burgemeester en wethouders van Binnenmaas stelt aan de gemeenteraad voor om vanaf 1 januari 2016 verenigingen en stichtingen vrijstelling te geven voor het betalen van leges voor een bepaald aantal vergunningen.

Volgens wethouder Henk van Etten bestaat er grote waardering voor dat verenigingen en stichtingen activiteiten in de gemeente organiseren die de leefbaarheid, saamhorigheid, vitaliteit en gezelligheid in de dorpen bevorderen.

‘We willen voorkomen dat het moeten betalen van leges er toe leidt dat dergelijke activiteiten minder of helemaal niet meer worden georganiseerd. Daarbij hebben we heel nadrukkelijk geluisterd naar signalen vanuit de verenigingen en stichtingen’, aldus wethouder Van Etten.

Daarom stelt  het college de gemeenteraad voor om vanaf 1 januari 2016 non-profitinstellingen vrijstelling te geven van leges voor evenementenvergunningen, collectevergunningen, standplaatsvergunningen, vergunningen voor het organiseren van een snuffelmarkt, loterijvergunningen, meldingen voor een bingo of rad van avontuur en ontheffingen voor het schenken van alcohol buiten een horeca-inrichting.

Maar ook burgerinitiatieven met een sociaal maatschappelijk doel wordt vrijstelling verleend van leges. Voorbeelden hiervan zijn een straatbarbecue of -feest, maar bijvoorbeeld ook het plaatsen van een kerstboom, oftewel initiatieven ten behoeve van het tijdelijk verfraaien van de woon- en leefomgeving.

Organisatoren moeten de vergunning of ontheffing dan nog wel aanvragen bij de gemeente, maar hoeven daarvoor geen leges meer te betalen.

Het voorstel van het college wordt binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd om er een besluit over te nemen.



Deel dit bericht met je vrienden!