logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Aandacht voor ruimtelijke kwaliteit bij aantrekkende economie'
09feb 2016

Aandacht voor ruimtelijke kwaliteit bij aantrekkende economie

Door de aantrekkende economie is er weer nieuwe energie voor de gebiedsontwikkeling.

De ruimtelijke kwaliteit is hierbij een belangrijk aspect dat het Kwaliteitsteam Hoeksche Waard aan de hand van ‘best practices’ elders opgedaan wil inbrengen. 4 februari stemden de wethouders ruimte in met het voorstel .

De gebiedsontwikkeling binnen de Hoeksche Waard  komt goed van de grond. Kenmerkend daarbij zijn de bottom up benadering en de terughoudende, faciliterende rol van de overheid. Naast de lokale initiatieven heeft de gebiedsontwikkeling binnen de Hoeksche Waard West met het Havenbedrijf Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds ook grote partijen aan boord.

Voor het Kwaliteitsteam betekent dit een verschuiving in de advisering. Waar eerder op plannen werd gereageerd, of geadviseerd werd over condities voor planontwikkeling, wordt in het jaarplan 2016 voorgesteld om naast adviserend ook anticiperend op te treden.

In een informele setting praten bestuurders, betrokkenen en leden van het kwaliteitsteam met elkaar over de nieuwe, grote opgaven zoals die zijn neergelegd in  Uitvoeringsprogramma van SOHW.

Dan gaat het, bijvoorbeeld, over hoe ruimtelijk kwaliteit bijdraagt aan de ‘waardenketens’ van de Hoekschenwaardenmakerij of wat energietransitie aan ruimtelijke veranderingen met zich meebrengt. Excursies naar inspirerende voorbeelden dragen bij aan de beeldvorming. 

De verhoudingen in de ruimtelijke ordening veranderen rap om particulier initiatief ruim baan te geven. Volgens Miranda Reitsma – voorzitter van het Kwaliteitsteam -  is het bij gebiedsontwikkeling belangrijk om niet alleen te kijken naar nieuwe initiatieven maar ook te kijken naar het samenspel met bestaande voorzieningen, bedrijvigheid en ruimtelijke kwaliteit. 

Het Jaarplan 2016 ‘Advies in beweging’ van het kwaliteitsteam Hoeksche Waard is te downloaden via www.SOHW.org



Deel dit bericht met je vrienden!