08jan 2013

Heren BeneVia vernederen ongeslagen koploper

Voor de heren van BeneVia was de eerste seizoenshelft wisselvallig en teleurstellend verlopen. Vier kleine overwinningen en zes nederlagen hadden geresulteerd in de elfde plaats op de ranglijst. Tegenstander Jola/Olympus 1 kon hele andere cijfers overleggen: tien overwinningen uit tien wedstrijden en een eerste plaats op de ranglijst. De ploeg uit Made stond op voorhand voor een eenvoudige middag in ’s-Gravendeel.

Jola wist in de eerste set nog een 0-3 voorsprong te nemen, maar moest daarna toezien hoe BeneVia het initiatief overnam en niet meer uit handen gaf. BeneVia, dit seizoen vaak te slap aan wedstrijden beginnend, toonde klasse en mentaliteit en overklaste de uitploeg op alle fronten. De opvallend grote hoeveelheid uitsupporters moest lijdzaam toezien hoe hun team geen moment echt aanspraak op de winst kon maken.

“Makkelijk was het zeker niet”, aldus uitblinker Lennert van der Wulp, “en zeker bij een 2-0 voorsprong in sets loop je het risico op verzadiging. Juist dan moet je maximaal blijven gaan.”

En dat deden de ’s-Gravendelers, na de overtuigende setwinsten van 25-21 en 25-18, werd ook de derde set na een slopende slotfase gewonnen door BeneVia, 27-25. De neutrale toeschouwer zag een wedstrijd op hoog niveau , waarin BeneVia zich aanvallend en blokkerend onderscheidde. “Dat onze passer/lopers altijd en overal scoren, dat wisten we al, maar in deze wedstrijd stond onze blokkering ook eindelijk eens goed dicht”, wist aanvoerder Ronald Hoek.

Bij een 3-0 voorsprong en daarmee een zekere overwinning permitteerde de thuisploeg zichzelf alvast een vreugdedans. De sterke Chris Hoek, die zijn ploeg drie sets lang had opgezweept en opnieuw een hoog scoringspercentage liet noteren, werd vanwege een liesblessure uit voorzorg aan de kant gehouden voor de vierde set. Met middenaanvaller Pieter Uitterlinden op de positie van Hoek en Mickael Vlasblom op de plek van Uitterlinden, leek die vierde set de ultieme kans voor Jola om nog een punt aan het duel over te houden. Maar het was juist de thuisploeg die liet zien nog te willen strijden voor het bonuspunt. BeneVia hield Jola onder druk en kon uitlopen tot een comfortabele 24-18 voorsprong. Het werd nog even spannend, toen de ’s-Gravendelers een serie setpoints niet wisten te verzilveren, maar net op tijd werd ook de vierde set beslist, 25-23.

Chris Hoek, wiens blessure leek mee te vallen, was achteraf lyrisch: “Precies wat we nodig hadden. Vandaag hebben we laten zien wat we kunnen en dan win je dus van de koploper.” BeneVia bezet nu de achtste plaats en ontvangt zaterdag opnieuw in eigen huis het Axelse Voorwaarts 1.