Afbeelding bij nieuwsitem 'Sensationele overwinning waterpoloheren ZVS'
16feb 2016

Sensationele overwinning waterpoloheren ZVS

De waterpoloheren van Zwem- en Waterpolovereniging ZVS uit ’s-Gravendeel speelden zaterdag 13 februari 2016 de vijftiende wedstrijd van het seizoen in de tweede klasse B van Regio West. Op het programma stond de confrontatie met De Kempvis 3 in het Rivièrabad te Spijkenisse. Coach Cees van Helfteren had niet de beschikking over een complete selectie. Arie Molendijk en Marcus Dekker konden niet van de partij zijn. Hierdoor waren er drie wisselspelers beschikbaar.

Beide ploegen troffen elkaar al eerder dit seizoen waarbij de Spijkenissers er met de overwinning vandoor gingen (8-11). ZVS, momenteel negende in de competitie, trof voor de returnwedstrijd de huidige nummer twee in haar eigen thuisbad te Spijkenisse.

De ’s-Gravendelers schoten vanaf het eerste fluitsignaal direct uit de startblokken en wisten daarmee de tegenstander meteen te overklassen. Een vroege manmeer kon door de thuisploeg niet verzilverd worden. Kansen waren er over en weer maar doelpunten bleven uit. In de laatste minuut van de eerste periode deelde ZVS, zo zou later blijken, direct de genadeklap uit door viermaal te scoren. Wessel Boersma trof doel uit een manmeer, Patrick van Haarlem scoorde tweemaal (manmeer en afstandsschot) en in de slotseconde krulde Robert van Son de bal vanaf de middenlijn in bovenhoek van het doel. Met een voorsprong van 4-0 werd de eerste periode afgesloten.

De tweede periode werd gekenmerkt door een wederzijdse jacht op meer doelpunten. De ’s-Gravendelers speelden enerzijds defensief om te voorkomen dat de thuisploeg dichterbij zou komen, maar zochten ook de confrontatie op om de voorsprong verder uit te breiden. Ondanks diverse manmeersituaties voor beide teams bleven doelpunten uit. Beide keepers speelden daar ook een belangrijke rol in. Halverwege de wedstrijd was de tussenstand nog steeds 4-0 in het voordeel van ZVS.

Pas in het derde kwart zag De Kempvis kans om haar eerste doelpunt te scoren. Via een drietal manmeersituaties kreeg de thuisploeg de kans om op gelijke hoogte te komen maar verzaakten om er uit te scoren, mede dankzij de sterk verdedigende ’s-Gravendeelse formatie. De tussenstand bleef steken op 1-4.

Met een voorsprong van drie doelpunten ging ZVS het finalestuk in. Nu was het belangrijk geen onnodige fouten meer te maken hetgeen zou leiden tot onnodig punt- of zelfs wedstrijdverlies. Een nieuwe voordeelsituatie voor ZVS veranderde in luttele seconden na balverlies en een onnodige overtreding in een manminder waar de thuisploeg niet van wist te profiteren. Kort nadat De Kempvis scoorde, trof Wessel Boersma doel en bracht daarmee de stand op 2-5. Niet veel later zou hij zijn derde persoonlijke fout begaan en mocht daardoor, in navolging van Robert van Son die een periode eerder hetzelfde overkwam, ook plaatsnemen op de bank voor de verdere duur van de wedstrijd. Daardoor had coach Van Helfteren voor de resterende minuten slechts nog één wisselspeler over. Tijdens het slotakkoord werd het nog spannend door de 3-5 die werd gescoord. In de laatste minuut kwam daar ook nog strafworp bij maar de schutter van de thuisploeg schoot slecht en trof de paal. Dankzij een korte uitsluiting aan de kant van ZVS zag De Kempvis kans om op 0:23 voor het eindsignaal op 4-5 te komen. Van scorebordstress was aan de ’s-Gravendeelse kant totaal geen sprake. De resterende seconden werden rustig uitgespeeld en na klinken van het eindsignaal was de sensationele overwinning een feit en de ontlading binnen het team groot.

Eindstand: 4-5
Periodestanden: 0-4, 0-0, 1-0, 3-1

Doelpuntenmakers: Patrick van Haarlem en Wessel Boersma (ieder 2x), Robert van Son (1x)

De volgende wedstrijd van het seizoen is zaterdag 5 maart 2016 tegen BZC 1 uit Bergambacht. Deze wedstrijd vindt plaats in zwembad De Wellen te ’s-Gravendeel en begint om 18.15 uur.