15mrt 2016

Gehavend ZVS verliest nipt

De waterpoloheren van Zwem- en Waterpolovereniging ZVS uit ’s-Gravendeel speelden zaterdag 12 maart 2016 de zeventiende wedstrijd van het seizoen in de tweede klasse B van Regio West. Op het programma stond de confrontatie met Westland 2 in zwembad Maesemunde te ’s-Gravenzande. Coach Cees van Helfteren had niet de beschikking over een complete selectie. Stefan Kuhlmann, Rob van der Bijl en Marcus Dekker konden niet van de partij zijn. Hierdoor waren er twee wisselspelers beschikbaar.

Beide ploegen troffen elkaar al eerder dit seizoen waarbij de ’s-Gravendelers de winst in eigen bad pakten (8-4). Met de wetenschap dat beide ploegen onder elkaar staan op de ranglijst (ZVS 8e en Westland 9e) werd op voorhand al rekening gehouden met een geduchte tegenstander.

Westland schoot snel uit de startplokken scoorde binnen een minuut haar eerste doelpunt. Voor ZVS werd duidelijk dat er binnen het team van de thuisploeg de nodige versterking was aangevoerd en er een ander team lag dan bij de eerdere confrontatie. De Seuters stelden direct orde op zaken en troffen met hun aanvallende spel binnen no time tweemaal doel dankzij Wessel Boersma (van afstand) en Patrick van Haarlem. Kort nadat de thuisploeg op gelijke hoogte was gekomen, kregen de ’s-Gravendelers via een strafworp de mogelijkheid opnieuw op voorsprong te komen. Robert van Son maakte vanaf de vijfmeter geen fout en schoot hard raak. Met een minimale voorsprong (2-3) gingen de heren de eerste rustperiode in.

Het redelijk hoge, en daardoor ook rommelige, speltempo werd ook in de tweede periode voortgezet. Beide ploegen kregen vele mogelijkheden maar rondden deze onvoldoende af. Pas in het slotakkoord werd het doel gevonden. De thuisploeg kwam wederom op gelijke hoogte en niet veel later doelpuntte Wessel Boersma uit een manmeersituatie. Halverwege de wedstrijd stond op het scorebord een tussenstand van 3-4 in het voordeel van ZVS.

In de derde kwart leek het tij enigszins te keren. Daar waar de ’s-Gravendelers de kansen lieten liggen, greep Westland de mogelijkheid aan om de score verder uit te breiden. Binnen een tijdsbestek van iets meer dan een minuut troffen zij driemaal doel en deelden daarmee een mentale tik aan ZVS uit. De formatie Van Helfteren liet het er niet bij zitten en joeg op de aansluitingstreffer. Ondanks dat Daan de Zeeuw sterk werd verdedigd, wist hij toch te scoren en bracht daarmee het team terug in de wedstrijd. In de laatste seconden was er voor ZVS nog een manmeer maar doordat de bal caramboleerde van de rechter- naar de linkerpaal en niet over de doellijn ging, kon er geen gelijkmaker worden aangetekend. Met een marginale verschil in het voordeel van de thuisploeg (6-5) gingen beide teams de laatste rustperiode in.

In de vierde en tevens laatste periode deed ZVS er alles aan om de drie wedstrijdpunten meer naar huis te nemen. Om dat te bereiken moest er nog wel een aantal keer gescoord worden. Dat lukte Westland al snel en de 7-5 was een feit. Diezelfde speler begin luttel seconden later een zware overtreding met als gevolg de tweede strafworp van de wedstrijd. Robert van Son nam wederom plaats op de strafworplijn en gaf de keeper opnieuw het nakijken en tekende zo voor de 7-6. De minuten tikten weg in een wedstrijd waarin beide scheidsrechters toch wel erg veel toelieten maar ook onduidelijke beslissingen namen. Op knappe wijze wist ZVS tot tweemaal toe een manminder weg te werken zonder een tegentreffer te hoeven incasseren, mede dankzij sterk optreden van keeper Martijn Stolk. Helaas kon hij niet voorkomen dat op anderhalve minuut voor het einde Westland met haar achtste goal uiteindelijk de genadeklap uitdeelde. ZVS bleef jagen maar de thuisploeg hield het tempo laag waardoor de resterende tijd wegebde en zij zo de overwinning veilig stelde. In de allerlaatste seconde redde Wessel Boersma met zijn goal de ’s-Gravendeelse eer en zette daarmee de eindstand op 8-7. Het bleek helaas niet genoeg om een punt mee naar huis te kunnen nemen.

Door dit resultaat hebben beide teams van stuitertje gewisseld en staat ZVS nu weer op een (veilige) negende plaats.

Eindstand: 8-7
Periodestanden: 2-3, 1-1, 3-1, 3-2

Doelpuntenmakers: Wessel Boersma (3x), Robert van Son (2x), Patrick van Haarlem en Daan de Zeeuw ( ieder 1x)

De volgende wedstrijd van het seizoen is zaterdag 19 maart 2016 tegen MNC Dordrecht 4. Deze wedstrijd vindt plaats in het zwembad op de Sportboulevard te Dordrecht en begint om 19.15 uur.